The Cabildo de GC promotes “¡Qué bueno! G.C Me Gusta Award for excellence in commitment to local produce

  • The twelve finalist restaurants are located in the municipalities of  Las Palmas de Gran Canaria (6), Gáldar, Telde, Agaete, Agüimes, Mogán and Artenara.
  • These awards will be presented at the ninth edition of the Gran Canaria Me Gusta Fair, which will be held from 29 April to 1 May at Infecar.

To highlight the work of the restaurants of Gran Canaria that use local produce in their kitchens, promoting not only their virtues and activity, but also contributing to the revitalisation of the island’s economy. This is the purpose with which the Cabildo de Gran Canaria is promoting the first edition of the ¡Qué bueno! Gran Canaria Me Gusta for excellence in commitment to local produce, which is organised by Infecar and Qué Bueno Canarias.

“We are promoting these awards because we believe that the effort to promote local produce deserves recognition. The selected establishments are committed to local produce, with an important presence in their establishments and in their gastronomic offer, and, above all, for their promotion of the work of our island’s producers”, says the president of the Cabildo de Gran Canaria, Antonio Morales.

La Trastienda de Chago (Gáldar), La Tunera (Telde), Casa Romántica (Agaete), Nelson (Agüimes), Casa Enrique (Mogán), Biocrepería Risco Caído (Artenara) and El Padrino, Muxgo, El Equilibrista33, Cuernocabra, Tabaiba and El Bento Japonés, in Las Palmas de Gran Canaria, are the twelve finalists designated by the specialised jury to opt for this recognition in the framework of the ninth edition of the Gran Canaria Me Gusta Fair, which is being held from 29 April to 1 May in Infecar.

The jury was made up of, as president, Raúl García Brink, representing the Cabildo de Gran Canaria; Eugenio Sánchez, from the Chamber of Commerce of Gran Canaria; Laura Acosta, from ¡Qué bueno! Canarias; Mima Roca, president of the Royal Academy of Gastronomy in Las Palmas; Javier Suárez, gastronomic journalist and director of Por Fogones in Canarias Ahora; and Yuri Millares, editor of the magazine Pellagofio and member of the jury of the ¡Qué Bueno! Canary Islands.

In this sense, the jury has taken into consideration as assessment criteria to award the recognition, meat, fish, fruit and vegetables, taking into account all the varieties available and the percentage of the same product from abroad; bread, salt and oils, checking the use of these products in the service to the diner; the wine cellar, analysing the wine list of the island with respect to those of other islands or abroad, also considering other drinks such as coffee, vermouth or homemade preparations in the form of liqueurs or similar; and, finally, the use of handmade crockery made by Gran Canarian professionals, this being an added value to the establishment.

A través de esta iniciativa, el Cabildo de Gran Canaria tiene por objetivos, de una parte, promocionar la gastronomía insular, entendida como un conjunto de propuestas basadas en la autenticidad del producto local y sus elaboraciones tradicionales y modernas; así como fomentar el consumo de producto de proximidad, disminuir la emisión de CO2 al reducir el transporte de alimentos, promover el consumo de carne y pescado de ganadería y pesca sostenible, además de aplicar medidas medioambientales en los establecimientos.

“Utilizar producto local es invertir en economía circular, medio ambiente y salud. Tenemos que seguir promoviendo su uso desde la tradición y la innovación, señala el coordinador de Desarrollo Económico, Soberanía Energética, Clima y Conocimiento del Cabildo de Gran Canaria, Raúl García Brink.

Además de esto, como objetivos sociales también se ha tenido en cuenta incentivar la compra directa al pequeño productor, dar un valor justo al producto de cercanía, mencionar en las cartas la procedencia y/o el productor y contribuir a la economía local sostenible.

Así pues, de los doce establecimientos finalistas, solo uno será el que reciba la insignia a su labor profesional desarrollada en el sector, si bien todos los restaurantes que han sido seleccionados recibirán una placa distintiva en valor a su compromiso con el producto local.

De esta manera, el Cabildo de Gran Canaria se mantiene firme en su apuesta por dar impulso a los establecimientos que aportan un valor añadido a la gastronomía de la isla, integrando en sus cartas el producto local, potenciando su consumo y contribuyendo a la dinamización de la economía de la isla de Gran Canaria.

Consulta las bases legales de este reconocimiento en la web de la feria www.grancanariamegusta.es

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